Protagon Main Image
Στην Gran Festa de la Calçotada την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου ψήνονται καλσότς για το κοινό | Facebook / Catalunya Experience
Θέματα

Φρέσκα κρεμμυδάκια στα κάρβουνα, η τρέλα των Ισπανών

Οι Ισπανοί τρελαίνονται για ένα απλό καταλανικό πιάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια που ψήνονται στα κάρβουνα και σε λεκιάζουν τόσο πολύ ώστε πρέπει να φορέσεις σαλιάρα για να τα φας… Η μόδα κατακτά σιγά σιγά την Ευρώπη· λέτε να φτάσει και σε μας;
Protagon Team
Η διαδικασία προκαλεί γέλια και λεκέδες…

Ακολουθούν γέλια -ή αμήχανη σιωπή ανάλογα με την παρέα- καθώς οι πελάτες γέρνουν το κεφάλι τους προς τα πίσω και, κρατώντας το φρέσκο κρεμμυδάκι από τα φύλλα του, ροκανίζουν τον λεπτό βολβό και το στέλεχος. «Είναι δημοφιλή», εξηγεί ο Μελίαν, «επειδή προσφέρονται για διασκέδαση. Οπως το μπάρμπεκιου».

Εχοντας γίνει της μόδας σε όλη την Ισπανία, η φήμη τους διαδίδεται τώρα και από Ισπανούς που ζουν στο εξωτερικό. Η Τζούλια Δέλος διευθύνει μια επιχείρηση με έδρα την Ολλανδία που διοργανώνει «καλσοτάδας» και στέλνει πακέτα σε χώρες σε όλη την Ευρώπη: «Η καλσοτάδα είναι μια μοναδική εμπειρία, που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα για το κράτος μέσω των εξαγωγών», δήλωσε.

Χρησιμοποιούνται φρέσκα κρεμμυδάκια από όλη την Καταλονία, αλλά το Βαλς είναι αποφασισμένο να κρατήσει ψηλά τη σημαία. Τον Ιανουάριο φιλοξένησε, μάλιστα, την 41η Gran Festa de la Calçotada (γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου), την οποία παρακολούθησαν 20.000 άτομα και ο Αντριά Γουέγρζιν, από τη Βαρκελώνη, διακρίθηκε τρώγοντας 221 καλσότς, συνολικού βάρους 3 κιλών, σε λιγότερο από 45 λεπτά…

Στιγμιότυπο από την φετινή 41η Gran Festa de la Calçotada στο Βαλς της Καταλωνίας (Facebook/ Catalunya Experience)

Τέτοια κατορθώματα, ωστόσο, τρομάζουν τους  ακριβολόγους. Οπως κάθε ιερό υλικό, τα καλσότς υπόκεινται σε δογματικές διαφωνίες. Επινοήθηκαν, για παράδειγμα, από τους Ρωμαίους; Οποια και αν είναι η προέλευσή τους, έχουν επιβιώσει από πολλές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για μποϊκοτάζ των καταλανικών αγορών μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας από τους αυτονομιστές της περιοχής το 2017, αλλά οι πωλήσεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν.

Ποιο όμως μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του πιάτου; Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το «Can Punyetes», ο Νάτσο Φανχούλ, ιδιοκτήτης και σεφ του «La Buena Guarda», καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα. Ενα μάτσο καλσότς εμφανίζεται στην πόρτα, αλλά το μενού του προσφέρει επίσης παέγια: «Είναι μια καινοτομία και αρέσει στον κόσμο», λέει στους Times για τα καλσότς. «Είναι και νόστιμα. Το κόλπο είναι να τα κάνεις πολύ τρυφερά και γλυκά στο εσωτερικό τους».

Στο εστιατόριό του δεν απαιτείται προστατευτικός εξοπλισμός καθώς τα σερβίρει «ξεφλουδισμένα, γλασαρισμένα και ψητά»· ανάθεμα για κάποιους, αλλά δώρο Θεού για όσους πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά χωρίς πιτσιλιές από σάλτσα…

Exit mobile version