Protagon Main Image
Τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων θεωρείται ότι περιέχουν τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φυτοχημικών ουσιών από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | Shutterstock / CreativeProtagon
Θέματα

Nέα υπερτροφή από τα απόβλητα της παραγωγής λαδιού

Ο κατσίγαρος (OMW), το πικρό σκούρο υγρό υποπροϊόν που απομένει στα ελαιοτριβεία μετά την επεξεργασία της ελιάς, αποδείχτηκε ότι έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία
Protagon Team
Εκτός από το ελαιόλαδο, οι πολύτιμες πολυφαινόλες του περιέχονται και στο υγρό υπόλειμμα της επεξεργασίας της ελιάς

Εχοντας διεξάγει μελέτες με την ομάδα της για το εκχύλισμα OMW, η Αντριάνα Αλμπίνι διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων, όπως του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το OMW μπορεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση από την άσκηση και να βελτιώσει τους μεταβολικούς δείκτες, ενώ επίσης βοηθάει σε καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις.

«Τα φυτά δεν μπορούν να τρέξουν» δήλωσε στον Guardian η πρωτοπόρος ιταλίδα ερευνήτρια. «Η μόνη τους άμυνα είναι να παράγουν δευτερογενείς ή τριτογενείς μεταβολίτες, οι οποίοι αποκρούουν τα παράσιτα. Πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι δηλητήρια και γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες συγκεντρώσεις τα δηλητήρια μπορούν να αποβούν θεραπευτικά«.

»Το αρσενικό, για παράδειγμα, είναι χρήσιμο στη θεραπεία της λευχαιμίας. Η ιδέα, λοιπόν, είναι ότι αυτοί οι μεταβολίτες μπορούν να μας βοηθήσουν να αμυνθούμε από τον καρκίνο. Ο,τι χρησιμοποιούν τα φυτά για την υγεία τους, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς για τη δική μας» τόνισε η ιταλίδα ερευνήτρια.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ευεργετικές χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης, όπως αυτές που βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Το OMW περιέχει τουλάχιστον 30 διαφορετικούς τύπους πολυφαινολών, με πιο άφθονη την υδροξυτυροσόλη. Η υδροξυτυροσόλη, που απαντάται τόσο στις ελιές όσο και στο ελαιόλαδο, θα μπορούσε, σύμφωνα με έρευνα, να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και στη μείωση φλεγμονών, συμβάλλοντας έτσι στη γενική υγεία.

Αυτό ήταν που έκανε την Αντριάνα Αλμπίνι να ενδιαφερθεί για τη μελέτη του αποβλήτου υγρού. «Δεν μπορείς να πιεις λάδι», είπε, «αλλά αυτό είναι υγρό, οπότε η κατανάλωσή του είναι πιο εύκολη».

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει ένα θαυματουργό διατροφικό προϊόν [υγιεινό προϊόν που προέρχεται από τρόφιμα]. Πολύ σημαντικός είναι ο συνολικός τρόπος ζωής: πείτε όχι στο κάπνισμα, ναι στη σωματική άσκηση, στην καλή διατροφή και στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πλέγμα πραγμάτων».

Αγνός κατσίγαρος σε σφηνάκι

Η Fattoria La Vialla, μια οικογενειακή επιχείρηση στην Τοσκάνη, πωλεί συμπληρώματα διατροφής με OMW σε μικροσκοπικά βάζα (σφηνάκια) σε δύο διαφορετικές εκδοχές, ένα πικρό και ένα πιο γλυκό υγρό. «Μπορείτε να το θεωρήσετε φρεσκοστυμμένο χυμό πολυφαινόλης» δήλωσε στον Guardian ο Τζιάνι Λο Φράνκο, ένα από τα τρία αδέλφια που διευθύνουν την επιχείρηση.

Μεταξύ άλλων προϊόντων που παράγει το βιοδυναμικό αγρόκτημα Fattoria La Vialla στην Τοσκάνη είναι και ένα συμπλήρωμα διατροφής από το υγρό υπόλειμμα του ελαιοτριβείου ((Fattoria La Vialla)

Πριν από σχεδόν 40 χρόνια οι αδελφοί Λο Φράνκο αποφάσισαν να αφήσουν την επικερδή οικογενειακή επιχείρησή τους στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και να αφοσιωθούν πλήρως στη διατήρηση της αγροτικής παράδοσης της Τοσκάνης, αναβιώνοντας το αγρόκτημα της οικογένειας και τα γειτονικά εδάφη που είχαν εγκαταλειφθεί. Σήμερα, η βιοδυναμική φάρμα Fattoria La Vialla παράγει πιστοποιημένα φίνα βιολογικά κρασιά, το καλύτερο ελαιόλαδο της Τοσκάνης και μια επιλογή από βιολογικά ζυμαρικά, σάλτσες και άλλες κονσέρβες, τυρί πεκορίνο και αλλαντικά.

Κατά τη διαδικασία του πατήματος της ελιάς για την παραγωγή του ελαιόλαδου, η προγιαγιά τους, που κατείχε κυρίαρχη θέση στην οικογένεια, έπινε δύο φορές την ημέρα μισό ποτήρι από αυτό το υγρό, που η ίδια, όπως και οι άλλοι κάτοικοι της Τοσκάνης, αποκαλούσαν «acqua mora» (σκούρο νερό).

Η Νόνα Κατερίνα έζησε μέχρι τα 98 της χρόνια χωρίς κανένα παράπονο και ορκιζόταν ότι σε αυτό οφειλόταν η καλή υγεία της μέχρι τα βαθιά γεράματα, γεγονός που προκάλεσε την περιέργεια της οικογένειας. Οι Λο Φράνκο, λοιπόν, έστειλαν το υγρό για δοκιμές και τελικά το φιλτράρισαν εν ψυχρώ, ώστε να είναι κατάλληλο προς πώληση.

«Εχετε ποτέ αναγκαστεί, όπως εμείς, να επανεξετάσετε ορισμένες συνήθειες των προγόνων μας και να παραδεχτείτε ότι αυτές ακριβώς οι συνήθειες, τις οποίες βλέπαμε με αμηχανία, ήταν στην πραγματικότητα ο καρπός της αρχαίας σοφίας;» είπε ο Λο Φράνκο.

«Oλοι την κοιτούσαν με απορία επειδή το “acqua mora” είναι εξαιρετικά πικρό, αλλά έτσι αποφασισμένη όπως ήταν δεν έδινε καμία σημασία. Και τώρα αποδεικνύεται ότι η Νόνα Κατερίνα είχε δίκιο. Ενα μικροσκοπικό βάζο [25ml] περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από ένα ολόκληρο λίτρο καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό δείχνει πως η φύση δεν κάνει σπατάλες».

Exit mobile version