#matcha #matcharecipes #matchatiramisu #matchamousse #matchasmoothie #coconutcloud
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Ασία απορροφά περισσότερο από το 40% της συνολικής κατανάλωσης μάτσα. Η σκόνη πράσινου τσαγιού μάτσα χρησιμοποιείται σε εμφιαλωμένα προ-αναμεμειγμένα ποτά, αλλά και σε παγωτά, σε μπισκότα και στο ιαπωνικό γλύκισμα μότσι (κάτι σαν κέικ από αλεύρι ρυζιού).
Μια παράδοση που έσβησε στην Κίνα και αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία
Το μάτσα είναι μια πολύ λεπτή σκόνη που παρασκευάζεται από φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Είναι πιο ακριβό από άλλα είδη τσαγιού και χρησιμοποιείται στην ιαπωνική τελετή τσαγιού, επίσης για βάψιμο και για την παρασκευή τροφίμων όπως τα mochi και τα soba noodles, το παγωτό πράσινο τσάι και διάφορα είδη wagashi (ιαπωνικά γλυκίσματα). Οι πιο διάσημες περιοχές παραγωγής μάτσα είναι οι Ούτζι, Νισίο και Σιζουόκα στο Χονσού, το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, και στο νησί Κίουσου.
Η κουλτούρα του τσαγιού αναπτύχθηκε στην Κίνα. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία υπάρχει στο «Ιερό Βιβλίο του Τσαγιού», γραμμένο από έναν αυλικό ονόματι Λιού Γιού το 780 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ, όπου περιγράφεται με λεπτομέρειες η τελετουργία του τσαγιού. Ωστόσο η πρώτη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων τσαγιού, που τα στέγνωναν και τα συμπίεζαν δημιουργώντας «τούβλα», ήταν γνωστή πολλούς αιώνες πριν. Αυτά τα «τούβλα» είναι η πρώτη ύλη του μάτσα. Οι μοναχοί βουδιστές ζεν μετέτρεψαν σε τελετουργικό την παρασκευή και την κατανάλωση τσαγιού σε σκόνη.
Στις αρχές του 12ου αιώνα ένας ιάπωνας μοναχός, ο Μιοάν Εϊσάι, μυήθηκε στον βουδισμό και τον έφερε στην Ιαπωνία, μαζί με σπόρους του φυτού, ενώ έγραψε και ένα βιβλίο όπου εξυμνούσε το πράσινο τσάι ως «το ελιξίριο των αθανάτων». Αργότερα το μάτσα εξαπλώθηκε στην ιαπωνική κοινωνία των ευγενών, με την άνοδο της τελετής τσαγιού (chanoyu), ενώ αντίθετα, στην Κίνα το πράσινο τσάι σε σκόνη ξεχάστηκε.
Η προετοιμασία του μάτσα ξεκινάει αρκετές εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Οι θάμνοι των φυτών καλύπτονται ώστε να μη δέχονται άμεσο ηλιακό φως. Ετσι αναπτύσσονται πιο αργά και τα φύλλα αποκτούν μια πιο σκούρα πράσινη απόχρωση. Η σκιά προκαλεί επίσης τη δημιουργία αμινοξέων, τα οποία κάνουν το τσάι πιο γλυκό στη γεύση. Στη συνέχεια τα φύλλα στεγνώνουν εντελώς και θρυμματίζονται με πέτρα, μέχρι να γίνουν μια εξαιρετικά λεπτή σκόνη σαν ταλκ, με φωτεινό πράσινο χρώμα.
Πώς εξηγείται η πρόσφατη δημοτικότητα του ροφήματος εκτός Ασίας; Οι ειδήμονες διαφημίζουν το τσάι μάτσα ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική στον καφέ, γράφει ο Economist, και αναφέρει ότι σύμφωνα με ορισμένες μελέτες τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή καρδιαγγειακών παθήσεων, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Δίνει επίσης μια σταθερή ώθηση ενέργειας, σε σύγκριση με την ένταση του καφέ. Ενα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 100-200 mg καφεΐνης, ενώ ένα μάτσα περιέχει περίπου 70 mg καφεΐνης και L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που, σε συνδυασμό με την καφεΐνη, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.
Η γενιά Ζ και οι millennials, που πίνουν λιγότερο καφέ από τους μεγαλύτερούς τους, περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και νοιάζονται για την ευεξία, το αναζητούν. Η ειρωνεία είναι ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της κατανάλωσης του μάτσα στη Δύση προέρχεται από τα αρωματισμένα μάτσα λάτε, τα οποία είναι γεμάτα ζάχαρη, οπότε κάθε άλλο παρά υγιεινά θα τα έλεγε κανείς.
Το μέλλον, όμως, μπορεί να μην είναι τόσο «γλυκό», επισημαίνει ο Economist, καθώς η παραγωγή τσαγιού στην Ιαπωνία μειώνεται, όπως και οι εκτάσεις γης που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά του, ενώ οι αγρότες συνταξιοδοτούνται ή αποθαρρύνονται από τις αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων και άλλων χρειωδών. Αποτέλεσμα; Οι λάτρεις του μοντέρνου παγωμένου ροφήματος μπορεί σύντομα να αισθανθούν ένα ρίγος κοιτάζοντας την τιμή του.
