Protagon Main Image
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει και μικρές ποσότητες κρέατος δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον | Shutterstock
Επικαιρότητα

Πώς να τρώτε κρέας χωρίς να βλάπτετε τη Γη

Η κατανάλωση κρέατος που ισοδυναμεί με λιγότερα από δύο φιλέτα στήθος κοτόπουλο την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη για τον πλανήτη, εκτιμά μια νέα μελέτη
Protagon Team

Ενας μεγάλος αριθμός επιστημόνων ζητούν εδώ και χρόνια μείωση της κατανάλωσης κρέατος και αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων για την κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών, καθώς εκτιμάται ότι τα ζώα ευθύνονται για περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παροτρύνουν, δε, τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια «ευέλικτη» φυτική διατροφή, καταναλώνοντας κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Αλλά σε τι ακριβώς συνίσταται η εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος παραμένει ασαφές.

«Οι περισσότεροι συνειδητοποιούν πλέον ότι πρέπει να τρώνε λιγότερο κρέας, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για λόγους υγείας. Αλλά είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το “λιγότερο” και αν κάνει πραγματικά τη διαφορά στη μεγάλη εικόνα» δήλωσε η Καρολίν Γκεμπάρα, ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Food» αναφέρει περίπου 255 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα. «Υπολογίσαμε έναν συγκεκριμένο αριθμό γραμμαρίων πουλερικών ή χοιρινού κρέατος την εβδομάδα, τον ​​οποίο μπορείτε να λάβετε υπόψη όταν στέκεστε στο σουπερμάρκετ» λέει η Γκεμπάρα.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο φιλέτα στήθους κοτόπουλου: τόσο είναι το όριο κρέατος που μπορεί να καταναλώνει ένα άτομο την εβδομάδα χωρίς να βλάπτει τον πλανήτη.

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, ο αριθμός ισχύει μόνο για πουλερικά και χοιρινό κρέας. Η μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμη και μια «μέτρια κατανάλωση» βοείου κρέατος υπερβαίνει αυτό που μπορεί να αντέξει ο πλανήτης.

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι ακόμη και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος στη διατροφή κάποιου είναι ασύμβατες προς το καλό του πλανήτη, με βάση τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εξετάσαμε στη μελέτη. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων με κρέας, που είναι και υγιεινές και βιώσιμες» εξηγεί η ερευνήτρια.

Οι παράγοντες

Η μελέτη ζητά τη δέουσα πολιτική καθοδήγηση για την υποστήριξη βιώσιμων διατροφικών επιλογών. Λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη χρήση νερού και γης, καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία διάφορες δίαιτες.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 100.000 παραλλαγές 11 τύπων δίαιτας και υπολόγισαν τις αντίστοιχες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην υγεία. Συμπέραναν ότι ακόμη και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος ξεπερνούν τα πλανητικά όρια βιωσιμότητας.

Μια πεζοφαγική (φρούτα, λαχανικά, σπόροι, αυγά, ψάρια και θαλασσινά), μια χορτοφαγική ή μια βίγκαν διατροφή είναι πολύ πιο πιθανό να είναι εντός των ορίων αυτού που μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης, αναφέρει η μελέτη.

Οι μικτές δίαιτες, όπως η χορτοφαγική, αλλά με προσθήκη γαλακτοκομικών ή αυγών, μπορούν επίσης να είναι βιώσιμες. «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι μπορείτε να τρώτε τυρί, εάν αυτό είναι σημαντικό για εσάς. Το ίδιο ισχύει για τα αυγά, τα ψάρια και το άσπρο κρέας, αλλά με την, πάντα, ότι η υπόλοιπη διατροφή σας είναι σχετικά υγιεινή και βιώσιμη για το περιβάλλον» λέει η Γκεμπάρα.

Exit mobile version